by

1. Nu moare nimeni

2. Bine organizat

Nu știu de unde a pornit mitul ăsta conform căruia stewardesele sunt majoritatea sexy. În toate drumurile mele cu avionul, stewardesele au fost în cel mai bun caz drăguțe. Ceea ce nu e rău. Dar de la drăguțe și până la sexy mai e mult. Dacă stau să mă gândesc, nici nu știu de unde vine mitul, de unde a pornit. Îmi aduc aminte bine că la primul zbor (aveam 14 ani) mă așteptasem să fiu întâmpinat de un fel de actrițe din Baywatch sau modele Victoria’s Secret și am fost foarte dezamăgit să-mi dau seama că de fapt nu era nimic ce să nu mai fi văzut vreodată. Da, știu, probabil feministelor deja le-a crescut tensiunea citind.

- Domnule, mai doriți ceva?

Am coborât privirea ațintită în tavanul avionului și am dat de zâmbetul profesionist al uneia dintre domnișoarele pe care le criticam oarecum misogin în gând.

- Nu, mulțumesc.
Zâmbesc și eu, dar nu mă pricep să o fac la fel bine la comandă.
- Atunci vă rog să-mi dați paharul gol și să ridicați măsuța.
Mă execut cuminte și îmi întorc privirea spre geam de parcă m-a pus la colț. Nu e chiar Adriana Lima, dar știe cum să se impună. Poate că de fapt ăsta ar trebui să fie mitul însoțitoarelor de zbor: te pun la punct dintr-o privire.

Îmi imaginez că e foarte posibil ca și ea să fi avut de multe ori gânduri ca ale mele. La fel cum eu la 14 ani mă așteptam să văd doar fotomodele servind cafea în avioane, poate și ea s-a făcut stewardesă sperând să dea cel puțin o dată pe zi peste câte un Nicolas Cage sau un Denzel Washington. Sau măcar peste vreun Victor Slav. Și când colo, avionul pe jumătate gol, iar printre pasageri – doar bărbați absolut normali. Ghinion.

Șirul de gânduri foarte intelectuale mi-a fost întrerupt de o manevră sportivă făcută de căpitan, care probabil pilotase MIG-uri înainte de Boeing-uri. Ne apropiem de Viena, sigur vom începe să coborâm in curând, o fi schimbat și el banda fără să semnalizeze. Mi-am adus brusc aminte de ce eram în avion și de faptul că peste mai puțin de o oră aveam să-mi intru în rol. Și să nu-mi mai ies din el timp de cel puțin șase luni. Și de faptul că ceea ce urmează să fac este cam la marginea legalității. Sau chiar dincolo de ea. Oricum, cui îi mai pasă, am zis da, am primit o parte din bani, mergem înainte – nu va muri nimeni și oricum hoțul neprins e negustor cinstit.

2. Bine organizat